Wino do pizzy

Wino do pizzy

Najczęściej do pizzy zamawia się napoje gazowane lub soki. Coraz większą popularność zdobywa jednak wino. Rośnie liczba świadomych konsumentów oraz osób poszukujących czegoś, co pozwoli podkreślić smak spożywanego posiłku. Jak dobrać odpowiedni gatunek do danego rodzaju pizzy?

Pierwsze kroki

Dobór wina do pizzy powinno poprzedzić odpowiednie rozeznanie w kwestii wykorzystanych do jej przygotowania składników. Ogromne znaczenie mają sosy, dodatki oraz wszystkie użyte przyprawy. Warto zastanowić się czy sos pomidorowy jest bardzo kwaśny, ponieważ przełoży się to na wybór określonego wina owocowego. Ważną rolę odgrywają także dodatki w postaci mięs oraz warzyw. Ich smak w największej mierze decyduje o doborze odpowiedniego bukietu wina. Do klasycznej margherity specjaliści polecają dolcetto lub valpolicellę. Przedstawione wina są wystarczająco kwasowe i owocowe, przez co doskonale komponują się z pomidorami. Dodatkowo świetnym wyborem z pewnością okaże się Dolcetto d’Alba od Francesco Rinaldiego.

Pikantne i łagodne smaki

Do pikantnych rodzajów pizzy zaleca się przede wszystkim wyraziste wino. Doskonała propozycją do tego typu posiłku jest np. Chianti Classico Contessa di Rada. Jego pikanteria doskonale komponuje się z ostrym pepperoni lub innymi dodatkami o zbliżonym smaku. Charakteryzująca ten napój kwasowość idealnie oddziałuje na ślinianki, przez co posiłek staje się przyjemny i łatwy. Do łagodnej pizzy jaką jest przykładowo bianca, warto poszukać czegoś, co nie przyćmi smaku naszego jedzenia. Ten problem powinno rozwiązać Penon Pinot Bianco z Górnej Adygi lub Soave Castelcerrino Filippi. Wspomniane wina są na tyle subtelne, że ich owoc idealnie pasuje do słodkiego lub delikatnego posiłku. Decydując się na deser warto zaopatrzyć się w Dolcetto d’Alba Cordero di Montezemolo. To propozycja dla wszystkich poszukujących lekkiego, ale odczuwalnego aromatu nie wpływającego w żaden sposób na przyjemność z jedzenia.

Nieodłączna para

Wino doskonale komponuje się z każdym rodzajem pizzy. Odpowiedni wybór jest stosunkowo łatwy i nie wymaga wielkich kosztów. Obecnie dobre wino można zakupić zarówno w zwyczajnych supermarketach, jak i sklepach specjalistycznych. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by napój zawsze pasował do wybranych przez nas dodatków lub rodzaju ciasta. Pizza w połączeniu z winem może zaoferować nam zupełnie nowe wrażenia z jedzenia. Nie warto bać się eksperymentów i należy poszukiwać nowych połączeń. W większości pizzerii oferujących ten szlachetny napój można liczyć na odpowiednie doradztwo oraz wsparcie.