Pizza i jej rodzaje

Pizza i jej rodzaje

Kuchnia włoska jest bardzo popularna i rozpowszechniona na całym świecie. Wiele dań stało się istotnym elementem popkultury i przyjęło w wielu rejonach geograficznych. Pizza przez większość osób jest uważana za fast food. Pomimo tego istnieje wiele różnych wariacji na temat tego dania. Jakie są najbardziej znane?

Podstawowa wersja

W klasycznej odmianie, pizza jest płaskim plackiem zrobionym z ciasta. Smaruje się go sosem pomidorowym oraz dodaje ser mozzarella i przyprawy. Pieczenie odbywa się w mocno nagrzanym piecu, często opalanym za pomocą drewna. Danie podaje się zazwyczaj na gorąco, ale coraz bardziej popularne jest go spożywanie na zimno. Pizzę przygotowuje się oraz serwuje w pizzeriach – lokalach gastronomicznych, których specjalnością jest wyrób ciasta oraz tworzenie nowych kompozycji smakowych. Znanych jest wiele różnych rodzajów pizzy, które mogą składać się z min. pomidorów, cebuli, wędlin, owoców morza, owoców, sosów, pieczarek.

Oryginalna pizza

Za prawdziwą pizzę jest uznawana odmiana neapolitańska. Oryginalne danie wytwarza się z regionalnych składników, w których skład wchodzą: mozzarella z mleka bawolic oraz pomidory San Marzano. Ciasto powstaje przy wykorzystaniu specjalnych gatunków mąki oraz drożdży. Jest ono wyrabiane wyłącznie ręcznie bez wykorzystywania żadnych urządzeń mechanicznych. Ciasto powinno posiadać odpowiednią grubość nie przekraczające 3 mm. Danie piecze się w piecu opalanym drewnem dębowym przez maksymalnie 90 sekund. Pizza przygotowywana według tych wytycznych powinna posiadać odpowiednią kruchość, aromat i chrupkość. Neapolitański wyrób posiada status tradycyjnego specjału we Włoszech. Według przepisów można podawać 3 warianty tego rodzaju pizzy: marinarę, margharitę oraz margharitę extra.

Inne rodzaje

Istnieje wiele różnych rodzajów i sposobów przygotowywania pizzy. W każdym kraju do jej przygotowywania wykorzystuje się wiele odmiennych składników i rodzajów ciasta. Pizza jest w większości przypadków dostosowywana do preferencji oraz oczekiwań klientów. W ten sposób do tego dania trafiają niejednokrotnie egzotyczne składniki jak np. owoce czy różne rodzaje mięs. Dodatkowo można wymienić wiele popularnych rodzajów pizzy z włoskim rodowodem. Oprócz odmiany neapolitańskiej możemy wymienić także: pizzę sycylijską, pizzę białą, pizzę typu lazio. Krajem o największym spożyciu tego dania są Stany Zjednoczone. Ogromny napływ imigrantów do tego kraju sprawił, że wytworzyła się tam unikalna kultura przygotowywania tego typu posiłków. Bardzo znana jest np. pizza nowojorska.